Forum 3


Forum Konusu: Tasarımda Örgütlenme
Forum Süresi: 90 Gün
Forum Moderatörü : Moderatör olmak isteyen kişiler lütfen "kayahandede@etmk.org.tr" a başvurunuz.

Açıklama: Bireysel başarılar elbette önemli, fakat ortak çıkarların yaratılması için daha fazlası gerekli. Birilerinin karşılık beklemeden ortak kazanımların yaratılması için çalışması ancak diğerlerinin onları desteklemesi ile mümkün. Peki ama nasıl? Bir olarak çözemediğimiz problemleri biz olarak çözebilecek miyiz? Diyelim ki yaratıcı endüstrilerin her branşı kendi uzmanlık alanlarında inisiyatif olmak ve örgütlenmek istedi, peki hangi model uygun olacak? Etrafımızda başarılı örnekler var mı? Artıları nedir eksileri nedir? Tasarımda örgütlenme, örgütlü olmak gerçekten gerekli midir? Bu konu hakkında değerli görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden ileterek katkı sağlayınız.

Not: Bu forumdaki görüşleriniz kayıt altına alınarak, -kişi isimleri kullanılmadan- İzmir Yaratıcı Endüstriler Platformu'nun "Tasarımda Örgütlenme Model ve Süreç Arayışı" adlı rapor dosyasının oluşmasını sağlayacaktır. Rapor dosyası ardından İzmir YEP'in blog sitesinden yayınlanacak, ilgili  karar alıcı mercilere ve paydaşlara gönderilecektir. Böylece ortak bir dil birliği sağlanması açısından yaratılmış entellektüel birikimin kaybolmaması ve yayılması sağlanması planlanmaktadır. Ve eğer forum katılımcıları gerek görürse bu konunun geniş katılımlı ve /veya kapsamlı tartışılacağı fiziksel bir çalıştay toplantısı da yapılarak sonuçları yayınlanan/yayınlanacak rapor dosyasına eklenecektir. 

6 yorum:

  1. Örgütlenme çağdaş ve yenilikçi ülkeler için önemli bir unsurdur. Burada öncelikli olarak cevaplanması gereken bazı sorular olduğunu düşünüyorum. İlk olarak kurulacak örgütler hangi değerler üzerinden kurulacak? Tasarım disiplinlerine göre mi? Belirli sektörlere hizmet eden topluluklar olarak mı? Çalışma durumuna göre mi? Bu cevaplandığında ikinci soru ise kurulan topluluğun öncelikli olarak hangi ortak çıkarları savunacağıdır. Örneğin bir meslek örgütlenmesi ise önceliği mesleki haklar mı olmalı yoksa İzmir'i kalkındırmak mı?

    YanıtlaSil
  2. Öneri: Bir oda kursak iyi olur artık bu çete dernekle çözemediğimiz bazı sorunları da çözeriz.

    YanıtlaSil
  3. Beraber yaşanan başarısızlıklar ferdi başarılardan önemlidir.

    Dernekleşememek Türkiye'nin 1980lerden kalma sorunudur ve bireysel hareketler modasını, geçerliliğini yitirmiştir. Bir araya gelip bir oluşum yaratmak meslek gruplarının menfaatinedir. Ancak bu yöntemle meslekler ve meslektaşlar ayakta kalabilir. Bu, katılımcıların veya üyelerin bireysel başarılarına da katkıda bulunur.

    YanıtlaSil
  4. Her zaman şuna inanırım, birlikte atılan bir adım, tek başına atılan 10 adımdan değerlidir.

    YanıtlaSil
  5. fulyaturkelli22/12/11 13:49

    Örgüt olmak, örgüte bağlı üyelerin aktif ve gönüllü olarak katılımıyla doğru orantılıdır. Eğer bu oran tutturulamazsa, bazen örgüt dışında bireysel çalışmalar yapılarak, daha başarılı olabileceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Fark yaratanın değer yaratabildiği günümüz dünyasında eğer izmirin var olma amacı varsa, yaratıcı endüstriler kendi içerisinde organize olabilmelidir. Rekabeti ve pazarı daha büyük düşünmeliyiz. İzmir içinde rekabet etmek yerine izmir için rekabet diyebilmeliyiz. Ancak bu sayede bütünde yükselmeyi, yeni kaynaklar ve değerler yaratmayı başarabileceğimizi düşünüyorum. İzmirdeki tüm yaratıcı endüstrilerin bir araya gelip birşeyler paylaşabilmesi, İzmir tasarım festivalinin gerçekleşmesinin çok daha ötesinde kazanımlar sağlayacaktır.

    YanıtlaSil

Lütfen yorumlarınızı imla kurallarına uyarak giriniz.